Z czym jeść ryż?

Z czym jeść ryż?

Ryż można używać do wielu potraw. Jest spożywany na obiad, śniadanie oraz kolację. Ryż jest bardzo uniwersalny. można go dodać do większości potraw. Jeżeli brakuje Ci pomysłów na przygotowanie ryżu, to myślę, że w tym poradniku, poznasz jedne z popularniejszych propozycji na przygotowanie tego dania na różne sposoby, na słono, jak i słodko. Zapraszam do lektury.

Ryż – jak rozpoznać, czy jest dobrej jakości?

na sam początek warto sobie uświadomić, jaki ryż jest dobrej jakości. Wchodząc do sklepu spożywczego, możemy spotkać się z sytuacją, w której na półce jest x paczek z ryżem i nie wiemy na jaki się zdecydować. Większość osób myśli, że każdy ryż jest taki sam, więc patrzy na cenę, jednak to tak nie działa… Już spieszę z wyjaśnieniem.

Otóż ryż jest bardzo, ale to bardzo popularnym składnikiem. Stosuje go wiele osób. Jest on popularny wśród sportowców, zwłaszcza kulturystów. Znani są oni z ciągłym jedzenie ryżu z kurczakiem i warzywami.

Ryż jest bardzo dobrym składnikiem, nadaje się do wielu potraw. Jest szczególnie dobry dlatego, że w łatwy sposób możemy dostarczyć do organizmu sporą ilość energii w postaci kalorii – ma aż 350 kcal na 100 g ryżu.

Otóż jak sprawdzić jaki ryż jest najlepszy? No niestety na początku trzeba kupić parę opakowań, ponieważ jakość ryżu możemy sprawdzić od ilości zniszczonych ziarenek. Oczywiście nie będziemy liczyć ich wszystkich, ale procentowo, można określić, że ryż, który ma 5% zniszczonych ziaren, zalicza się do jednych z najlepszych jakościowo. Jeśli około 15-20% ryżu jest zniszczonych, to jest jedynie dobry. Później 30% i w górę, to ryż gorszego sortu.

Oczywiście pomijając kwestie związane z ilością składników odżywczych.

Pomyślicie pewnie „jaki to w ogóle ma związek?”. Otóż duży, ponieważ im więcej zniszczonych ziarenek ryżu, tym gorzej. Główny wpływ na jakość ma tutaj skrobia podczas gotowania. Kiedy gotujemy ryż, ze zniszczonych ziaren uwalniana jest skrobia, która powoduję, że ryż staje się bardzo klejący, czyli nie jest sypki, a o to właśnie tutaj nam chodzi.

BTW. Ryż też jest często używany przez informatyków naprawiania zmokniętej elektroniki, poprzez umieszczanie takiego urządzenia w ryżu, ponieważ ryż chłonie wodę, ale nie przyciąga jej jak magnes, dlatego nie zawsze się to udaje.

Z czym jeść ryż? – clou wpisu

Ryż jak już wspominałem jest wspaniałym składnikiem, można go dodawać praktycznie do wszystkiego i podawać w każdej formie. Pasuje idealnie na słodko, na słono, na zimno, na ciepło. Ryż może być podany z owocami, warzywami, w sałatce, jako dodatek do dania, czy nawet w deserze. Takich propozycji możemy wymieniać i wymieniać wieele. Parę z nich zostało podane poniżej. A więc, z czym można zrobić ryż?

Zupa pomidorowa z ryżem

Kto nie jadł jeszcze zupy pomidorowej z ryżem? Myślę, że spora część osób już kosztowała taką potrawkę u siebie w rodzinnym domu przygotowaną przez mamę lub babcię. Zupa pomidorowa jest zbiorem wszystkiego co najlepsze! Posiada wiele składników odżywczych, a w dopełnieniu z pomidorem, tworzy wspaniały posiłek. Na pewno zapcha Cię na parę godzin, a smak pozostanie w pamięci na bardzo długo.

Risotto

Risotto z kurczakiem i warzywami – no po prostu pychota. Co można o nim napisać. Na pewno to, że zawsze smakuje tak samo dobrze. Jeżeli przygotujemy je w odpowiednio dobry sposób, to połączenie smaków warzyw wraz z odpowiednio przygotowanym ryżem, stworzy nam posiłek idealny. Do tego jakiś ciekawy sosik i każdy, kto spróbuje taką po

Ryż na słodko z jabłkami oraz cynamonem

Mój jeden z ulubionych sposobów na przygotowanie ryżu na słodko – ryż z jabłkami i cynamonem. Wspaniałe połączenie. I bardzo syte. Po małej misce tego posiłku już jestem pełny. Genialne połączenie smaków – słodkie jabłko starte w cienkie plasterki, do tego ugotowany ryż. Posypać lekko cynamonem i wymieszać. przepyszne danie, polecam każdemu smakoszowi. Oczywiście każdy ma inne sposoby przygotowania, więc najlepiej dostosować do swoich preferencji.

Indyjskie curry, czyli ryż z kurczakiem

Coś naprawdę pysznego. Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim w pseudo Azjatyckiej restauracji. Chciałem sprawdzić, czy mają tam coś dobrego. Odziwo w menu było Indyjskie Curry, więc musiałem to przetestować. Okazało się strzałem w dziesiątkę! Pyszny ryż, warzywka, mięsko i wspaniały sos – no po prostu bajka. Przebija wszystkie potrawy na słono – osobiście polecam te danie na przygotowanie ryżu na słono.

Co zrobić z ryżem, który został po obiedzie?

Robiłeś obiad i przesadziłeś z ilością ryżu do dania? Wyrzucanie go na pewno nie będzie dobry pomysłem. Jako, że ryż jest bardzo uniwersalny, możesz go wykorzystać do wielu ciekawych innych potraw, niekoniecznie musisz go od razu wyrzucać. Odpowiedzi na pytanie z czym jeść ryż, jest tak dużo, jak mrówek w mrowisku. Więc przygotuj coś nowego.

Przygotuj jakiś ciekawy deser, bądź obiad na kolejny dzień. Zostaw go w lodówce, oczywiście wcześniej odpowiednio zapakuj do pudełka i pozostaw na drugi dzień. Idealnie się nada do ciekawego deseru z owocami i bitą śmietaną, czy też do zupy ogórkowej lub kurczaka z warzywami jako posiłek przedtreningowy.

Oczywiście to tylko kilka propozycji. Istnieje wiele innych, ciekawych form, w których ryż będzie perfekcyjnym dopełniaczem smaku, kalorii oraz wartości odżywczych. Jeżeli masz jakieś inne propozycje na posiłek z udziałem ryżu, to daj koniecznie nam znać, a na pewno uwzględnimy go w artykule, na pewno ktoś wykorzysta pomysł!

Na koniec, dla tych co zostali, podrzucę jeszcze parę ciekawych propozycji, które możecie przygotować z ryżu:

  • Ryż z piekarnika
  • Zapiekanki ryżowe
  • Ryż z jabłkiem
  • Budyń ryżowy
  • Ciasto ryżowe
  • Racuszki z ugotowanego ryżu
  • Ryż z pieczarkami
  • Karkówka z ryżem w papryce
  • Risotto ze szpinakiem

Mam nadzieję, że pomogłem z wymyśleniu dzisiejszego obiadu, smacznego!