Odpowiedni układ produktów w lodówce jest najczęstszym problemem powszechnym w kuchniach polaków i polek. Wędliny na stoisku sklepowym zawsze wyglądają tak pysznie, że przyciągają uwagę klientów. Jednak po dotarciu do domu okazuje się, że ciężko przechować wędliny w lodówce, bo albo potem desery mają ten aromat, albo pojawiają się inne dziwne zmieszane zapachu. Więc jak przechowywać wędliny w lodówce?
Przechowywać wędliny powinno się w specjalnym papierze, w którym wędliny są sprzedawane. Dopuszczają one powietrze do mięsa, a także wchłaniają one pleśń, dzięki czemu na wędlinie nie rozwiną się drobnoustroje. Przechowywać wędliny można również w specjalnych plastikowych pojemnikach z dostępem powietrza.
Nie powinno przechowywać się wędlin w folii aluminiowej, ponieważ nie dostarcza ona powietrza do mięsa przez co może powstawać pleśń.